Het ontstaan van de brouwerij

Ik heb 38 jaar bij de helderste brouwerij van Nederland gewerkt.

Ik ben begonnen als chauffeur bij de drankenhandel, na 8 jaar ben ik bij de Tapservice terecht gekomen, ofwel de bierwacht.

Dat heb ik 15 jaar met veel plezier gedaan maar kreeg toen de mogelijkheid om in het retouren-magazijn te beginnen,

daar heb ik de laatste 15 jaar volgemaakt. In het retouren-magazijn kwamen alle technische spullen uit de horecazaken

die ons merk verkochten uit heel Nederland binnen en wij bekeken wat we er nog mee konden doen, reviseren, laten reviseren

of verschroten. Tegen de tijd dat ik aan pensionering begon te denken heb ik besloten om zelf bier te gaan brouwen.

Ik had al wat spulletjes gevonden hier en daar om een brouwerij te kunnen starten.

Mijn streven was om zo ambachtelijk als mogelijk te brouwen.

Op de foto hierboven is te zien hoe ik begonnen ben in februari 2015, gewoon in de oude paardenstal, eerst zien of het wil lukken.

Dat heeft gewerkt, het is nu begin 2023 en heb inmiddels mijn 86ste brouwsel in de gistkast staan.

In het begin heb ik met pompjes en dat soort hulpmiddelen gewerkt, nu gebruik ik gewoon de ketel, brander eronder en brouwen maar.

Als het maischen klaar is ga ik filteren met een hevelfilter en dan ongeveer 1,5 uur koken afhankelijk van het soort bier wat ik wil brouwen.

Daarna gaat het in het gist-vat de gistkast in. Ik ben begonnen met een Zaneken recept wat in het boek "Van water naar bier" staat. 

Dat recept heb ik door de tijd iedere keer aangepast en heb het Rijsngse Tort genoemd. Het is een helder bier met 6,5% alcohol.

Maak jouw eigen website met JouwWeb